Πόσες φορές χρειαστήκατε να σπεύσετε σε πολυϊατρεία ή σε ένα ιατρικό κέντρο σε ένα νησί ή στην επαρχία για ένα απλό τσίμπημα μέλισσας ή για σοβαρότερο λόγο;
Τι συνέβη ενώ ήσασταν διακοπές στην Ορεινή Κορινθία και αναγκαστήκατε να ψάξετε επειγόντως για ένα ιατρικό κέντρο;
Πώς είναι να ζείτε σε νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα και να χρειάζεστε από έναν απλό αιματολογικό ή ακτινογραφικό έλεγχο μέχρι νοσηλεία;
Αυτές οι καίριες ερωτήσεις αποτελούν ένα από τα πιο καυτά θέματα στον κλάδο της υγείας αλλά και της αρχιτεκτονικής ιατρικών χώρων σε όλη την Ελλάδα, εξαιρουμένης της Μητροπολιτικής. Οι συνθήκες κατασκευής ενός ιδιωτικού ιατρείου σε νησιά ή στην επαρχία (ανάλογα και την τοποθεσία) μπορεί να αποδειχθεί μία μεγάλη πρόκληση για πολλούς λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η εκτενής γνώση, η πολύχρονη εμπειρία και το δυνατό δίκτυο συνεργατών, που θα εγγυηθούν ένα άψογο αποτέλεσμα.
Με γνώμονα πάντα τον ασθενή, είτε τον κάτοικο ή τον τουρίστα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η κατασκευή ή ανακαίνιση ενός πολυϊατρείου απαιτεί:
- Σεβασμό του ευρύτερου περιβάλλοντος και της αισθητικής
- Εργονομία και ευελιξία
- Τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό
- Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για την ενεργειακή υποδομή
Δυσκολίες στην κατασκευή και την ανακαίνιση σε Πολυϊατρεία
Δυστυχώς το σύστημα υγείας στα νησιά και τις ηπειρωτικές περιοχές πάσχει. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες πόλεις για να κάνουν μία απλή ακτινογραφία ή έναν υπέρηχο. Στα ακριτικά νησιά είναι γνωστό το πρόβλημα για τις γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν, λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις διαφορές και τις ομοιότητες στα όμορφα νησιά μας και τις μοναδικές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.
Πολυϊατρεία σε νησιά
Ας ξεκινήσουμε με την τοποθεσία. Η κατασκευή ενός ιατρικού χώρου ξεκινά με την εύρεση της κατάλληλης περιοχής που να μπορούμε να διαμορφώσουμε σε εργονομικό και αποτελεσματικό ιατρείο περίθαλψης. Όταν ένας γιατρός αποφασίζει να επενδύσει ιδιωτικά στη δημιουργία ενός ιατρείου έχει τρεις επιλογές:
- Να ανακαινίσει ένα υπάρχον.
- Να χτίσει εκ νέου ένα νέο.
- Να διαμορφώσει έναν χώρο ως κέντρο περίθαλψης.
Εκτός από το θέμα των πολεοδομικών και άλλων αδειών που απαιτούνται, ο γιατρός έχει επίσης να αντιμετωπίσει:
- τη μεταφορά υλικών
- την επιλογή του κατάλληλου προσωπικού που θα αναλάβει τη δημιουργία ενός εύχρηστου ιατρείου.
Πολλά νησιά, ειδικά το χειμώνα, δεν έχουν καλή και συχνή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και κατά κύριο λόγο με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, τα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας.
Αυτό δημιουργεί μία μεγαλύτερη δυσκολία από την ανακαίνιση ή την κατασκευή ιατρείου σε ηπειρωτικές περιοχές, όπου η σύνδεση γίνεται οδικώς.
Επιπλέον, αναλόγως τους συνεργάτες που θα επιλέξει, μπορεί να έχει πολύ γρήγορα αποτελέσματα ή να ταλαιπωρηθεί με μία διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε και τη μεταβλητή του καιρού, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, εάν δεν υπάρχει άψογη οργάνωση και αναλυτική πρόβλεψη πριν το ξεκίνημα.
Ιατρικά κέντρα στην επαρχία
Η εικόνα των ιατρείων στην επαρχία είναι λίγο διαφορετική, καθώς δεν υπάρχει το ζήτημα της μετακίνησης με πλοία, γεγονός που ειδικά το χειμώνα αποτελεί βασική δυσκολία στα νησιά. Παρόλαυτά η κατάσταση σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος είναι πέραν από ιδανικές.
Η ανακαίνιση ή η κατασκευή ενός ιατρείου εμφανίζει δυσκολίες σχετικά με το χρόνο αποπεράτωσης, το εργατικό προσωπικό και τον εξοπλισμό.
Για παράδειγμα, εάν αποφασίσετε να ανακαινίσετε ένα χώρο και να τον διαμορφώσετε ως δερματολογικό κέντρο, θα χρειαστείτε σωστό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και γνώστες του αντικειμένου. Στις επαρχιακές πόλεις δύσκολα συνδυάζονται όλα. Το κόστος των υλικών λόγω της μεταφοράς είναι μεγαλύτερο, ενώ ο χρόνος αποπεράτωσης στοιχίζει στους ασθενείς, οι οποίοι δε μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά.
Επιπλέον, ανάλογα το ύφος και την αρχιτεκτονική της περιοχής συνήθως επιβάλλεται ένας συνδυασμός μοντέρνας προσέγγισης και σύνδεσης με το ευρύτερο περιβάλλον. Η λέξη που χαρακτηρίζει την κατασκευή πολυϊατρείων ή στοχευμένων ιατρικών κέντρων είναι: Αρμονία.
Με βάση τις νέες τάσεις, είναι υψίστης σημασίας η ανακαίνιση ενός υπάρχοντος ιατρείου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής. Επιπλέον, η κατασκευή ενός νέου ιατρείου συνδέεται άμεσα με τις ελλείψεις που πιθανώς υπάρχουν στην περιοχή. Για παράδειγμα, ένα πολυϊατρείο αποτελεί μια έξυπνη επένδυση που θα καλύψει πολλαπλές ανάγκες των κατοίκων, ενώ η δημιουργία ενός αιματολογικού ή γυναικολογικού κέντρου επιβάλλεται ειδικά όταν δεν υπάρχει άλλο.
Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον ιατρικό εξοπλισμό που θα επανδρώσει τον χώρο περίθαλψης, ώστε να προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στους ασθενείς.
Τα οφέλη της σωστής κατασκευής και ανακαίνισης πολυιατρείων
Συνήθως ένα πολυϊατρείο αποτελεί σημείο αναφοράς παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, για τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών και των επαρχιακών περιοχών. Μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες και ιατρικά προβλήματα που θα παρουσιαστούν και να παραπέμψει σε μεγαλύτερη μονάδα, όπως για παράδειγμα νοσοκομείο, σε περίπτωση περίπλοκων ιατρικών καταστάσεων.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ανακαίνιση ή κατασκευή ιατρείων διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως γυναικολόγων, δερματολόγων, αγγειολόγων, ορθοπεδικών και οδοντιάτρων. Η κάθε ιατρική μονάδα συνεισφέρει στην ευημερία και την ακμή ενός τόπου, του οποίου βασικοί παράγοντες αποτελούν οι ίδιοι οι άνθρωποι, είτε όσοι διαμένουν μόνιμα είτε όσοι επισκέπτονται το μέρος.
Φανταστείτε να πάτε διακοπές στην Ορεινή Αρκαδία και να χτυπήσετε το πόδι σας και να μην υπάρχει επανδρωμένο ιατρείο με κατάλληλο εξοπλισμό για να σας βοηθήσει. Αμέσως δημιουργείται υποσυνείδητα αρνητική εντύπωση για τον ίδιο τον τόπο.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν η περίπτωση που μία κοπέλα έπαθε ρήξη κύστης και στο νησί δεν είχαν καν ακτινολογικό εξοπλισμό ή για υπέρηχο, με αποτέλεσμα μέσα στο χειμώνα να πρέπει να μεταφερθεί με σκάφος στο διπλανό νησί. Σκεφτείτε όμως, πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα εάν το νησί διέθετε επανδρωμένο ιατρικό κέντρο, σωστά ανακαινισμένο για να καλύπτει όλες τις τρέχουσες ανάγκες του πληθυσμού.
Άρα το συμπέρασμα είναι ένα: απαιτείται η σωστή κατασκευή και ανακαίνιση ιατρικών κέντρων σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα. Γιατί;
- Η εργονομία και η ευελιξία προετοιμάζει τους γιατρούς για κάθε ενδεχόμενο.
- Η ανακαίνιση βάση νέων προτύπων και κανόνων υψηλής ασφάλειας και τεχνολογίας διασφαλίζει την μακροχρόνια λειτουργικότητα του ιατρείου.
- Ο σωστός σχεδιασμός και η οργάνωση όλων των μεταβλητών που απαιτούνται για την κατασκευή σε περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων της Ελλάδος εγγυώνται ένα άριστο αποτέλεσμα.
- Η γνώση όλων των θεμάτων που μπορεί να προκύψει και η κριτική ανάλυση όλων των παραγόντων κερδίζουν χρόνο και μειώνουν τα κόστη αποπεράτωσης αυτών των έργων.
- Το δίκτυο συνεργατών σε κάθε σημείο της Ελλάδας και η άψογη συνεργασία εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει καταρχήν τον γιατρό και εν συνεχεία τους ασθενείς του.
- Ένα σωστά και λειτουργικά ανακαινισμένο ιατρείο, είτε πρόκειται για ιατρικό κέντρο ή για συγκεκριμένη ειδικότητα, αυξάνει την εμπιστοσύνη των ασθενών και λειτουργεί θετικά στην προτίμησή του από τους κατοίκους.
- Η αισθητική προσέγγιση διαδραματίζει επίσης σημαντικό πλεονέκτημα στην ανακαίνιση και κατασκευή ιατρικών χώρων ειδικά στα νησιά μας ή στις ηπειρωτικές περιοχές. Είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στην προσέγγιση και να δένει με την ευρύτερη αρχιτεκτονική και όχι να ξεχωρίζει αρνητικά.
- Η ύπαρξη πολυϊατρείων που διαθέτουν καινοτόμες τεχνολογίες, και μπορούν να ενσωματώσουν νέα τμήματα και ειδικότητες έχουν ως αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας.
- Ανακαινισμένα σωστά ιατρικά κέντρα ενισχύουν και τον τουρισμό! Πώς; Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά.
Επένδυση στην υγεία και η σχέση με τον τουρισμό
Όπως αναφέραμε, οι επισκέπτες ή τουρίστες μίας περιοχής, είτε πρόκειται για τους καλοκαιρινούς μήνες είτε για τους χειμερινές στόχο έχουν να περάσουν αξέχαστα όμορφες στιγμές και να ξεκουραστούν. Είτε πρόκειται για διακοπές ή ακόμα και για εκπαιδευτικές εκδρομές η επιλογή ενός τόπου γίνεται με πολλά δεδομένα.
Θα αποτελέσει έκπληξη ίσως ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ιατρικές παροχές για ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών. Καθώς εκτός από τους τουρίστες που έρχονται καθαρά για διασκέδαση, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και όσους θέλουν να περάσουν όμορφα χωρίς ευτράπελα ή έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Ή απλά είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα μέλισσας και θέλουν να αισθάνονται σίγουροι ότι οτιδήποτε και εάν συμβεί θα έχουν την κατάλληλη περίθαλψη.
Για παράδειγμα, στο Ιατρικό Κέντρο Πάτμου έχουν επανδρωμένο τμήμα για δηλητηριάσεις και ορθοπεδικά ατυχήματα και φυσικά ειδικό κουβούκλιο για Covid-19 περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως υπολείπονται σε άλλα, όπως χώρο για υπέρηχους και αιματολογικό εργαστήριο. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έρχεται ή σκάφος ή ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για μεταφορά ασθενών στην Αθήνα ή στα κοντινότερα μεγαλύτερα νησιά.
Ας μην αναφερθούμε στις περιπτώσεις των μικρών ακριτικών νησιών που δεν έχουν καν πολυϊατρεία. Η υγεία «πονάει» στα νησιά και στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν την έλλειψη σωστών υποδομών, πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με επενδύσεις ιδιωτικές ή δημόσιες στην κατασκευή πολυϊατρείων κατάλληλα επανδρωμένων με ιατρικό εξοπλισμό.
Επιπλέον, είναι σημαντικό word of mouth για τον τουρισμό, να διαχέονται θετικές κριτικές για τις συνολικές παροχές καλοκαίρι και χειμώνα από τους ξένους επισκέπτες στις χώρες τους. Κανείς δε θέλει να λέγεται ότι στην Ελλάδα τα ιατρικά κέντρα των νησιών ή των ηπειρωτικών περιοχών είναι ελλιπή και εάν πάθεις κάτι κινδυνεύεις.
Γι’ αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε στη σωστή κατασκευή πολυϊατρείων και να ανακαινίσουμε τους ήδη υπάρχοντες ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά κριτήρια περίθαλψης και ασφάλειας.
Πώς αλλάζει η Qubic τα δεδομένα στην κατασκευή ιατρικών κέντρων εκτός Αττικής
Από τα έργα που έχουμε υλοποιήσει, είμαστε πολύ περήφανοι για τα ιατρεία εκτός Αττικής. Έχοντας εξηγήσει ενδελεχώς τις δυσκολίες και τη σημασία των ιατρικών κέντρων ή των εξειδικευμένων χώρων περίθαλψης για την υγεία, την ευημερία αλλά και τον τουρισμό, μπορούμε να λέμε ότι έχουμε συμβάλει θετικά με τις υπηρεσίες μας σε νησιά και ηπειρωτικές περιοχές εκτός Αττικής.
Διαθέτοντας εξειδικευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και ένα εκτενές δίκτυο αξιόπιστων συνεργατών, η Qubic έχει ανακαινίσει και κατασκευάσει ιατρεία σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα.
Με προσεκτικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μεταβλητές, δημιουργούμε ιατρικούς χώρους που εμπνέουν εμπιστοσύνη στους ασθενείς και διευκολύνουν τα μέγιστα τους γιατρούς να περιθάλψουν. Πάντα πρωτοπόροι και γνώστες των τελευταίων τάσεων στην αρχιτεκτονική εργονομικών, ευέλικτων και φιλικών προς τον ασθενή ιατρείων, ανταποκρινόμαστε εδώ και χρόνια σε όλες τις προκλήσεις.
Παραδίδουμε πολυϊατρεία τελευταίας τεχνολογίας, με κατάλληλες μελέτες για την ψυχολογία του ασθενούς και λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική της περιοχής, ώστε να συμβαδίζει αισθητικά με το αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η ολιστική προσέγγιση στην ανακαίνιση ή την κατασκευή ιατρείων.
Ορισμένα από τα έργα που έχουμε αποπερατώσει με μεγάλη επιτυχία είναι:
1. Η ολική κατασκευή του Ακτινολογικού Κέντρου της Δρ. Φωτεινής Γιαννοπούλου στην Τρίπολη. Αναλάβαμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών από τον Σχεδιασμό Concept, τον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και την Παρακολούθηση της κατασκευής του έργου. Ο ιατρικός χώρος είναι υψηλών προδιαγραφών για τον οποίο έγιναν ειδικές μελέτες φωτισμού, δαπέδου, διακόσμησης και εργονομίας, με στόχο οι ασθενείς να νιώθουν άνετα, με τη σύγχρονη και φιλική ατμόσφαιρα.
2. Αναλάβαμε τη σχεδίαση του χώρου καθώς και την ολική κατασκευή της Οδοντιατρικής Κλινικής στην Άρτα του Δρ. Νίκου Στέρτσιου. Από την αρχιτεκτονική μελέτη, την έκδοση αδειών, τη μελέτη αυτονομίας και εγκατάσταση γεννήτριας, ups, και σταθεροποιητή και τη συνολική διαχείριση του έργου, παραδώσαμε έναν ιατρικό χώρου που ξεχωρίζει στην περιοχή της Άρτας.
«Όταν αποφάσισα να ανακαινίσω το οδοντιατρείο μου για λόγους διαδοχής δε φανταζόμουν ότι μπορούσε να δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα από το οποίο οι παλαιοί πελάτες μου μπαίνοντας για πρώτη φορά να νομίζουν ότι μπήκαν σε λάθος ιατρείο και οι νέοι και πιο εκδηλωτικοί να βγάζουν επιφωνήματα θαυμασμού. Όσο για εμένα είδα ότι είχε σχεδιαστεί στην αρχική τρισδιάστατη απεικόνιση δεν διέφερε σε τίποτα από το τελικό αποτέλεσμα.»
3. Ιδιαίτερα περήφανοι είμαστε για την ανακαίνιση του Οδοντιατρείου της Δρ. Μαρίνας Παυλίδη στην Κω, για το οποίο ολοκληρώσαμε τη σχεδίαση του χώρου συνολικής επιφάνειας 139 m2. Οι εργασίες μας περιλάμβαναν:
- μελέτη διαμόρφωσης χώρου
- μελέτη φωτισμού
- μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων
- μελέτη διακόσμησης και χρωματολογίας
4. Σε ένα από τα ωραιότερα και πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, την Πάρο, αποπερατώσαμε την Οδοντιατρική Κλινική του Δρ. Νίκου Κρητικού, διατηρώντας το ύφος και την αισθητική της αρχιτεκτονικής του νησιού. Ταυτόχρονα, ο χώρος ξεχωρίζει για τη μοντέρνα προσέγγιση, το σχεδιασμό πρισματικής οροφής και των ειδικών μελετών φωτισμού, χρωματολογίας και ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Είτε διαθέτετε ή σκοπεύετε να ανακαινίσετε ή να κατασκευάσετε ιατρικό κέντρο σε νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, είμαστε στη διάθεσή σας να κάνουμε το όραμά σας πράξη.